BrainPoint Eindhoven : schets entree : odeon architecten
BrainPoint Eindhoven : situatie : Strijp S : Strijp T : Strijp R : odeon architecten
BrainPoint Eindhoven : schets entreehal : odeon architecten BrainPoint Eindhoven : schets eilanden en bruggen : odeon architecten
BrainPoint Eindhoven : doorsnede gebouw TR : Strijp T : odeon architecten
BrainPoint Eindhoven : Kunst in ketelhuis, eten in de schoorsteen : Eindhovens Dagblad : Odeon Architecten
Krantenartikel Eindhovens Dagblad 23 september 2009
BrainPoint© Eindhoven

Inleiding
Het kruispunt Zwaanstraat - Beukenlaan vormt het snijpunt van de fabriekslocaties Strijp S enerzijds en Strijp T anderzijds. Deze laatste grote binnenstedelijke fabrieksterreinen van Philips worden doorsneden en van elkaar gescheiden door de Beukenlaan die ter plaatse middels een fly­over (het “Strijps Bultje”) het vroegere forensen- en fabrieksverkeer onbelemmerd kruiste.
De aanwezigheid van de spoorlijn Eindhoven -
’s-Hertogenbosch met het station Beukenlaan geeft aan deze locatie een stedelijke dynamiek die bovendien nog iets mystieks krijgt door de stalen transportbuizen van de energiecentrale van Eneco.
In het hart van deze locatie ligt ondermeer het stookhuis met transformatorencomplex van de voormalige PNEM, een ruim 30 meter hoog schijfvormig gebouw met twee gemetselde schoorstenen van ongeveer 80 meter hoog en diverse annexen. Dit industriële erfgoed, dat door burgers en gemeente hoog wordt gewaardeerd, is hét beeldbepalende element aan de Beukenlaan.
Wij hebben bij de conceptuele studie rond dit industriële erfgoed gekozen voor een onderwijs-, design- en cultuurcluster. Daarmee wordt BrainPoint© een uiterst dynamisch object met een ambachtelijke symboliek en hoogwaardige functies.

BrainPoint©
Het onderwijs-, design- en cultuurcluster BrainPoint© is een unieke combinatie van functies met een grote uitstraling in Zuid-Nederland. Duizenden leerlingen en bezoekers vinden dagelijks hun weg naar de gebouwen vanuit de verre regio. Deze locatie voldoet aan alle eisen zoals; stedelijke context, een relatief grote geborgenheid en een verkeersluw plein met een uitermate gunstige oriëntatie op het zuiden.

Odeon Architecten
levert met het concept BrainPoint© een uiterst waardevolle bijdrage aan de handhaving van dit tot de verbeelding sprekende industriële monument. Zo ontstaat op de plaats waar decennia lang werknemers uit de verre omgeving van Hasselt tot Nijmegen en van Venlo tot Breda elke ochtend in alle vroegte uit de forensenbussen stapten op weg naar de vele fabrieken van Philips, opnieuw een ontmoetingspunt voor bezoekers en gebruikers uit de regio Zuid-Nederland en omgeving.

BrainPoint© conceptuele studie voor een onderwijs-, design- en cultuurcluster.
14 september 2009 Odeon Architectenpublicaties

Eindhovens Dagblad
23-09-'09projectgegevens

opdrachtgever eigen initiatief
locatie Strijp T Eindhoven