Villa Vrederust Breda : vogelvlucht perspectief : odeon architecten
perspectief
Villa Vrederust Breda : nieuw aluminium lamellenscherm met verbeterd uitzicht naar het park : odeon architecten
nieuw lamellenschern met beter uitzicht
Villa Vrederust Breda : animatie van de esthetische interventies : odeon architecten
ingrepen
Villa Vrederust Breda : concept klimaatscherm : odeon architecten
klimaatscherm
Villa Vrederust Breda : ontwerponderdelen : odeon architecten
ontwerponderdelen
Villa Vrederust Breda

routing
Het huidige object bestaat uit drie onderdelen: villa, aanbouwen en verbinding. Om het gebouw logistiek te verbeteren wordt het huidige verbindende element opgehoogd en voorzien van een nieuwe trappenstructuur en een lift. Hiertoe wordt de huidige ruimte ontdaan van alle smalle loopbruggen zodat er een verkeersruimte ontstaat met een heldere structuur en een royale uitstraling.

architectuur

Het gebouw wordt met een aantal weloverwogen ingrepen gerepareerd en weer bij de tijd gebracht. Zo wordt het gebouw ontdaan van alle jaren ’90 franje. Dit zijn met name de verticale en horizontale roosterpanelen en een aantal stalen profielen. Daarmee wordt de glazen aanbouw weer teruggebracht naar zijn essentie; een helder transparant volume naast een monumentale villa. Tevens wordt er een nieuw lamellenscherm geplaatst dat dienst doet als klimaatgevel en zorgt voor een verdere abstractie van de nieuwbouw waardoor het monument beter tot z’n recht komt.

uitbreiding

We hebben te maken met een nationaal monument in een fraaie parkachtige omgeving. Zoals ook al eens omschreven heeft het object twee gezichten: klassiek monumentaal en strak gestileerd. Wij zijn van mening dat je daar geen derde gezicht aan moet toevoegen want dat is namelijk geen gezicht! Aansluitend op het verhaal van de routing vinden wij het wel belangrijk dat ook de uitbreiding grenst aan het verbindende element en dat brengt ons tot het voorstel om het gebouw ondergronds uit te breiden. Op deze wijze is de impact van de aanpassing minimaal maar wel heel interessant! Het past ook uitstekend in het huidige bestemmingsplan en esthetisch is er een minimale verstoring van het huidige ensemble. Het interessante zit hem in de ruimtelijke beleving van het geheel. Er ontstaan nl. situaties waarbij je je in het gebouw bevindt en telkens wanneer je naar buiten kijkt, krijg je een andere kijk op je eigen gebouw!projectgegevens
opdrachtgever Heja Projectontwikkeling
locatie Breda
projectarchitect Misha Breuer
Casper Flipsen
omvang 1.574 m² BVO
differentiatie ondergrondse vergaderruimte